04

Falu Gruva – ett världsarv.

Den 8 december 1992 blev den sista i en lång rad dagar av obruten gruvdrift i Falu Gruva. Med den sista sprängningen under jord avslutades en lång tradition av bergshantering i Falun och förvandlingen till dagens moderna besöksmål inleddes på allvar.

Hittills har över två miljoner besökare från hela världen följt med på guidade visningar i gruvan och upplevt den unika historiska miljön med gruvgångar, djupa schakt och stora salar. Sedan 2001 finns Världsarvet Falun, där Falu Gruva ingår, med på Unescos lista över platser som anses vara så värdefulla att de ska bevaras för all framtid.

En middag på djupet.

Inte bara dagens matgäster har ätit kungligt vid gruvan. 1794 besökte kung Gustaf IV Adolf Falun tillsammans med otaliga hovmän och militärer och ville så klart se sin ovärderliga ”skattkammare” Falu Gruva.

Den mäktiga gruvorten Neptunus iordningställdes som festlokal av Bergslaget, som ”icke hade skytt några kostnader”, och den kungliga brakmåltiden kunde äga rum på 293 meters djup. Förmodligen den lägst belägna bjudningen i Sveriges historia?